agenda item

Lezing met film rond het thema
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"
  • Datum 15 december 2016
  • Tijd 13.30 tot 17.30
  • Locatie Ridderzaal
  • Kosten 7 euro per middag of 25 euro bij inschrijving voor alle 4 de bijeenkomsten
reserveren klik hier
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"

In de maanden oktober, november en december wordt in de Ridderzaal van kasteel Stapelen te Boxtel een cursus, een leergang, georganiseerd van vier bijeenkomsten rond het thema "Weer in het reine komen".

Thema van de bijeenkomst op 13 december is "Beschuldigd worden, maar onschuldig zijn, hoe moeilijk met het dan niet zijn om tot verzoening te komen" met als film "Jagten" van Thomas Vinterberg uit 2012.

Jagten vertelt het verhaal van een onderwijzer/kleuterleider die "beschuldigd" wordt van seksueel misbruik. De beschuldiging is onterecht, maar de gevolgen zijn gigantisch en desastreus, voor hemzelf én de hele dorpsgemeenschap. Zij zet het leven van Lucas volkomen op zijn kop en maakt hem tot een paria. Als vermeende dader wordt hij slachtoffer bij uitstek en zogenaamde slachtoffers ontpoppen zich als wraakzuchtige daders. Het centrale thema van deze film is schuld, beschuldiging. Wat is schuld ten diepste? Er kan een bijna onoverbrugbare discrepantie, kloof bestaan tussen beschuldigd worden en werkelijk schuldig zijn. Hoe daar ooit mee in het reine te komen?