agenda item

Lezing met film rond het thema
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"
  • Datum 03 november 2016
  • Tijd 13.30 tot 17.30
  • Locatie Ridderzaal
  • Kosten 7 euro per middag of 25 euro bij inschrijving voor alle 4 de bijeenkomsten
reserveren klik hier
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"

In de maanden oktober, november en december wordt in de Ridderzaal van kasteel Stapelen te Boxtel een cursus, een leergang, georganiseerd van vier bijeenkomsten rond het thema "Weer in het reine komen".

Thema van de bijeenkomst op 3 november is "Het wezen van vergeving is het belangeloos "kwijtschelden van de schulden" met als film "Les Fils" van Jean en Luc Dardenne uit 2002.

De film gaat over Olivier die timmerman en leraar houtbewerking is aan een instituut voor jongens met een crimineel verleden. Na een aanvankelijke weigering besluit hij toch een nieuw aangemelde leerling, Francis, onder zijn hoede te nemen. Hij volgt de jongen op de voet en Francis hecht zich steeds meer aan hem. Pas heel geleidelijk aan wordt duidelijk wat het verschrikkelijke is dat hen aan elkaar bindt. Deze film toont op een heel subtiele en pure wijze wat vergeven uiteindelijk, naar z'n diepste kern en wezen genomen, is. Ze laat ons zien dat vergeven geen buitenissige, buitengewone, onze menselijke krachten te boven gaande heldendaad is maar primair een diep menselijke daad.