agenda item

Lezing met film rond het thema
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"
  • Datum 20 oktober 2016
  • Tijd 13.30 tot 17.30
  • Locatie Ridderzaal
  • Kosten 7 euro per middag of 25 euro bij inschrijving voor alle 4 de bijeenkomsten
reserveren klik hier
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"

In de maanden oktober, november en december wordt in de Ridderzaal van kasteel Stapelen te Boxtel een cursus, een leergang, georganiseerd van vier bijeenkomsten rond het thema "Weer in het reine komen".

Thema van de bijeenkomst op 20 oktober is "Vergeving/verzoening kun je niet "verdienen" door schadeloosstelling of compensatie met als film "The Kite Runner" van Marc Forster uit 2007.

De film gaat over de jongens Amir, een Pashtun, zoon van een rijke, gerespecteerde zakenman in Kabul (Afghanistan) en Hassan, een Hazara (lid van een onderdrukte, achtergestelde bevolkingsgroep), zoon van de bediende van Amirs vader, die samen zijn opgegroeid.
Ondanks het grote verschil in rijkdom, status, opvoeding en onderwijs – de ongeletterde Hassan is eigenlijk Amirs bediende, hem tot in het uiterste toegewijd – bestaat er tussen de twee jongens een diepe vriendschap en verbondenheid..... Op een gegeven moment echter ontstaat er een breuk waarvan de schuld geheel bij Amir ligt. Politieke omstandigheden maken dat die nooit meer hersteld kon worden, iets waarover Amir zich zijn hele verdere leven schuldig blijft voelen. Via compensatie en een soort schadeloosstelling ten behoeve van de zoon van Hassan probeert, hoopt hij zijn schuld te kunnen delgen.