agenda item

Lezing met film rond het thema
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"
  • Datum 06 oktober 2016
  • Tijd 13.30 tot 17.30
  • Locatie Ridderzaal
  • Kosten 7 euro per middag of 25 euro bij inschrijving voor alle 4 de bijeenkomsten
reserveren klik hier
Lezing met film rond het thema "Weer in het reine komen"

In de maanden oktober, november en december wordt in de Ridderzaal van kasteel Stapelen te Boxtel een cursus, een leergang, georganiseerd van vier bijeenkomsten rond het thema "Weer in het reine komen".

Thema van de bijeenkomst op 6 oktober is "Vergeving/verzoening kun je niet "afkopen" door bijvoorbeeld het uitzitten van straf" met als film "Troubled Water' van Erik Poppe uit 2008.

De film gaat over Jan Thomas die na 8 jaar gevangenisstraf wegens goed gedrag vervroegd vrij komt. Hij is vastbesloten van zijn verdere leven iets goeds te maken. Hij heeft zijn straf uitgezeten, zijn 'schuld is afgelost'. Als getalenteerd organist weet hij al snel een baan te krijgen bij een kerk in Oslo. Hij wordt gewaardeerd om zijn talent en zachtaardig karakter. Hij doet er alles aan om zijn verleden verborgen te houden. Tevergeefs echter, want op een gegeven moment wordt hij herkend. Dan richt de camera zich op de andere partij, de nabestaanden van het slachtoffer. Dan worden we deelgenoot van een uitermate moeizaam proces van verwerking en ten diepste op jezelf teruggeworpen worden.
Dan zien we dat 'weer in het reine komen' en vergeving (minimaal) van twee kanten moet komen. Dan pas is immers 'een nieuw leven' mogelijk, voor zowel daders als slachtoffers.