Hier vindt u de ervaringen van de assumptionisten en leken

ervaringen

AddThis Social Bookmark Button

Bezoek aan Valpré - Internationaal Forum der Assumptionisten

Dit is de eerste bijeenkomst van alle Paters Assumptionisten van het Europese continent in het kader van de eenwording die in september 2014 een feit moet zijn.
Hier in Valpré zijn zo'n 150 paters, broeders, zusters en leken bijeen om rondom enkele thema's elkaar beter te leren kennen en te onderzoeken waar de kansen en mogelijkheden liggen voor de nieuwe Europese provincie en waar nog enkele hobbels bestaan die weg genomen zouden moeten worden.
Vanuit Nederland zijn vier paters en drie leken afgevaardigd.

Ik zal proberen elke dag een kleine update te sturen van de dag en hopelijk kan ik dan ook verwijzen naar de internationale website waarop meer te lezen valt van deze bijeenkomst.

hartelijke groet

Sjaak Beirnaert

internationale website Forum 2013

 

03-09-2013 Hernieuwde geloften en viering in de kapel

Vandaag zijn we in groepen uiteen gegaan om met elkaar te praten over verschillende onderwerpen, zoals de samenwerking tussen leken en paters, de mogelijkheden van media en moderne sociale media, opleidingen, roepingen, zorg voor de ouderen etc. Aan het eind van de dag hebben we gezamenlijk de hernieuwing van de geloften van een tiental novicen gevierd in de prachtige kapel van de communiteit in Valpré. Een sfeervol samenzijn met veel zang en gezelligheid nadien.

Jour 1

Hernieuwde geloften:

Nederlandse afvaardiging

Waalse afvaardiging

 

04-09-2013 Taizé en Cluny

We begonnen de dag met een mis met vele heren van de Noord-Europese provincie. De rest van de dag hebben we een bezoek gebracht aan Taizé en Cluny. In Taizé hebben we het middaggebed meegemaakt in de gigantische kerk aldaar en na een korte kennismaking met het terrein een bijeenkomst met de huidige abt van Taizé, frère Alois. Een zeer inspirerende bijeenkomst. Met veel humor wist hij ons allen te raken door de eenvoud van hun boodschap en wijze van handelen. Gastvrijheid, samen leven, gemeenschap en solidariteit met de armen zijn de kernwoorden van hun levenshouding. Zonder opsmuk, regels of eisen. Een ieder mag daar zijn, wie en hoe deze persoon ook is.
Wonderlijk dat dit zovele jongeren elk jaar weer trekt, vanuit allerlei landen en werelddelen.

Jour 2

Entree van Taizé

Taizé

Mis verzorgd door de priesters van de noord-europese provincie

 

05-09-2013 De voorlaatste dag

Vandaag was het een dag van evaluatie, opmaken van de stand van zaken en een laatste verkenning onder elkaar over brandende vragen m.b.t. eenwording van Europa. Duidelijk is wel dat een aantal zaken heel erg verschillend zijn tussen de deelnemers. Vandaar dat de boodschap van frère Alois van Taizé ons wellicht nog heel goed van pas kan komen. Je openstellen en luisteren, zonder voorwaarden vooraf, mensen in hun waarde laten.

Aan het eind van de dag mochten we een bijzondere gelegenheid bijwonen. Zes novicen ( vijf viernamezen en een rus) legden hun eerste gelofte af onder het toeziend oog van zo'n 100 priester assumptionisten en daarnaast nog vele, leken, zusters, familie en kennissen. Ontroerend en hartverwarmend voor de congregatie.

Morgen 6 september is de afsluiting van deze vijfdaagse bijeenkomst. Omdat wij al vroeg moeten vertrekken zullen we na de lauden om 8.15 uur vertrekken , in de hoop dat we om 18.30 weer terug in Boxtel zijn.

Een aantal enerverende, mooie dagen waarin de onderlinge banden weer wat zijn aangetrokken. In positieve zin.
Het was fijn om er bij te mogen zijn.

met hartelijke groet
sjaak beirnaert

Jour 3

Eerste geloften in Valpré

 

Slotgebed eerste geloften

Felicitaties